• Dragoslava Srejovića 53., 34000 Kragujevac
  • grandsofa.rs@gmail.com

(+381) 62 33 45 95

Spajanjem arhitekture i dizajna nastala je umetnost uređenja unutrašnjih prostora, poznatija kao dizajn enterijera. U jednom od naših blog članaka, pisali smo o minimalističkom uređenju prostora, a sada ćemo redove posvetiti sličnom pristupu, a to je skandinavski stil enterijera.

Skandinavski stil objedinjuje švedski minimalizam, danski romantični stil i finski crno – beli dizajn. Bazira se na jednostavnosti, funkcionalnosti i minimalizmu. U domovima uređenim po ovom principu, zastupljeni su antikviteti i rustičan nameštaj, kao i drveni podovi, ukrašeni vunenim tepisima.

Maksimalna iskorišćenost malih prostora

Glavno pravilo skandinavskih domova kaže da forma treba da prati funkciju, naglašavajući nameštaj koji će omogućiti dovoljno mesta za sve. U tom smislu, ovaj stil uređenja idealan je za male stanove. Ljubitelji ovakvog enterijera odlučuju se za lagan i ergonomičan nameštaj, izrađen od prirodnih materijala. Neretko se u ovakvom uređenju zatiču garniture odignute na drvenim nogarima, od visokokvalitetnih materijala. Prednost se daje multifunkcionalnim dvosedima i trosedima, koji se razvlače i imaju dodatan prostor za odlaganje.

Pored funkcionalnosti, akcenat se stavlja na čisto i prozračno, tj. na prirodno svetlo, koje stvara vizuelno prostraniji ambijent. Poznato je da bele površine bolje reflektuju svetlost, stoga su na zidovima, podovima i nameštaju najviše zastupljene bela, ali i svetlo plava, bež i siva.

Skandinavci pažnju posvećuju i detaljima, birajući one elemente koji će zaista biti korisni. Na primer, dva, tri klub stočića, poređani jedan ispod drugog, praktičniji su od teških dekorativnih stolova. Dok zidne police doprinose da se maksimalno iskoristi svaki kvadrat. Kako ambijent ne bi bio monoton, usled neutralnih nijansi, atraktivnost mu daju slike i jastuci u jačim bojama. Kao i cveće i sveće, koje dodatno oplemenjuju čitavu atmosferu.

Toliko od nas za danas, a Vi skoknite do Grand Sofe i pogledajte koji bi se komadi najbolje uklopili u Vaš skandinavski opremljen prostor.